Gennem de sidste femogtyve år har dyrlæge Søren Nordberg udbygget Trollesminde Dyreklinik med
fag-specialet reproduktion / fertilitet hos hund.

Fertilitetsklinikken

Vi hjælper hvert år et stort antal hundeejere og professionelle hundeopdrættere med at realisere drømmen om hvalpe på deres hunde.
Den stigende globalisering, Internettet og ikke mindst transportfirmaernes effektivitet har gjort det muligt på nem vis, at bringe nyt avlsmateriale til dansk hunde avl i form af import af kølet sæd og frosset sæd. Også udlandet viser stigende interesse i at hjemtage sæd fra danske hanhunde til brug i deres avlsarbejde. Vi er stolte over at kunne være med i denne udvikling.

Kontakt fertilitetsklinikken

Der kan bestilles tid for konsultation i Fertilitetsklinikken hos dyrlæge Søren Nordberg på dyreklinikkens hoved-nummer:

Ved førstegangsbesøg med en drægtig tæve afsættes typisk 30-40 minutter for undersøgelse af tæven og gennemgang af det normale fødselsforløb.

Søren Nordberg

Daglig leder af fertilitetsklinikken

Dyrlæge Søren Nordberg er daglig leder af Fertilitetsklinikken på Trollesminde Dyreklinik.
Sørens årelange erfaring og omfattende efteruddannelse inden for den veterinære reproduktion kommer rigtig mange af klinikkens opdrættere og hundeejere til gode.

Brunstkontrol

Hvornår skal tæven parres ?

Tæven kommer som regel i løbetid to gange om året, og en løbetid varer normalt 3 uger. Meget store racemæssige og individuelle variationer gør det dog svært, at fastsætte det korrekte parringstidspunkt helt præcist.

Om tæven overhovedet bliver drægtig afhængiger af, at sæden præsenteres for de modne æg på det helt korrekte tidspunkt.

Antallet af hvalpe kan optimeres ved at parring finder sted på det mest gunstige tidspunkt i.f.t. ægløsningen (ægmodningen). I visse tilfælde skal tæven parres på 9. -10. dagen, i andre situationer skal tæven først parres på 20. – 22. dagen.

Vi har den erfaring, der skal til for, at netop din planlagte parring bliver en succes.

 • Progesteron
 • Skedesvaber
 • Slimhindevurdering
Blodprøvning for fastsættelse af det optimale parringstidspunkt.

Uden for hundens løbetid ligger blodets indhold af progesteron ganske lavt og i forbindelse med ægløsning og æggenes modning stiger progesteron-niveauet i blodbanen dramatisk. Denne stigning i blodets indhold af Progesteron er en af de vigtigste parametre til fastsættelse af det optimale parringstidspunkt hos tæven.

Trollesminde Dyreklinik udfører disse målinger inden for 2 timer og vi er således en vigtig samarbejdspartner, når vi taler om hundens reproduktion.

Progesteronniveauer:

 • <1ng/ml:  Baselineværdi. Hvileværdi (ikke brunst). Ses uden for hundens løbetid eller i den meget tidlige del af løbetiden (forbrunst).
 • 1-3 ng/ml:  Tidspunktet lige før ægløsning (forbrunst).
 • 3-5 ng/ml:  Tidspunktet for ægløsningen (forbrunst).
 • 5-10 ng/ml:  Endelig modning af æggene. Æggene modnes, så de kan modtage sædcellerne (brunst). Her fastsættes tidspunktet / tidspunkterne for parring eller kunstig befrugtning.
 • 10-20 ng/ml:  Æggene klar til at modtage sædcellerne (højbrunst).
 • 20-30 ng/ml:  Livmoderhalsen lukker sig. Det er nu kun muligt at opnå drægtighed ved ilægning af sæd direkte i livmoderen med brug af kikkertkirurgi (laparotomi) - (afslutning af brunst og tidlig efterbrunst).
 • >30 ng/ml:  Befrugtning ikke længere muligt (efterbrunst).
Skedesvaber hjælper med fastsættelse af det korrekte parringstidspunkt.

Ved at studere cellerne i vaginalflådet fra den løbske tæve, kan vi sammen med slimhindevurdering (endoskopi) og måling af Progesteron i blodet, fastsætte tævens optimale parringstidspunkt meget præcist.

I den tidlige løbetid er cellebilledet domineret af store kernholdige slimhindeceller (billederne herunder) iblandet en del røde blodlegemer. Hen igennem løbetiden aftager antallet af røde blodlegemer, og de store slinhindeceller mister deres kerner. Vi siger at slimhindecellerne forhorner. Når løbetiden er på sin afslutning, domineres billedet af kroppens oprydningsceller - de neutrophile lymfocyter.

Ændringer i skedens slimhinde gennem løbetiden giver vigtige informationer.

Skedens slimhinde undergår karakteristiske forandringer gennem løbetiden. I den tidlige fase af løbetiden er slimhinden svullen og spændt og minder mest af alt om kanalerne i en fuldt oppustet luftmadras - se billedet. Gennem løbetiden og omkring højbrunsten ændres slimhindeoverfladen. "Kanalerne punkterer" og fremtræder nu mere runkne (rosinagtige).

Sædvurdering

Alle hanhunde, der skal indgå i seriøs avl, bør regelmæssigt få sin sundhed og sædkvalitet vurderet.

Ved en sædundersøgelse manipuleres hanhunden til sædafgang og sædfraktionerne splittes i sædceller og prostatasekret.

Sædcellernes koncentration, bevægelighed og udseende vurderes i mikroskopet.

Ved den mikroskopiske undersøgelse er det også muligt at afgøre om hanhunden lider af andre sygdomme f.eks. infektioner i kønsvejene.

 • Mobilitet
 • Koncentration
 • Morfologi
Mobilitet (bevægelighed)
 
I mikroskopet vurderes sædcellernes bevægelighed. Sæden skal være super levende at se på, og de enkelte sædceller skal præstere gode fremadrettede bevægelser. En god sædkvalitet skal indeholde mere end 70 % sædceller med stærke fremadrettede bevægelser.
 

Koncentration

Antal sædceller pr. milliliter sæd vurderes med

en såkaldt "sæd tælle-maskine" (Accuread). Ved inseminering med frisk sæd kræves fra 150 til 200 millioner sædceller pr. milliliter sæd.

Morfologi (udseende)

I mikroskopet vurderes sædcellernes udseende (morfologi) og antallet af deforme sædceller vurderes. En god sædkvalitet bør ikke have mere end 30 % misdannede sædceller.

 

Inseminering

Artificiel Inseminering (AI), kunstig befrugtning - kært barn har mange navne.

Ved inseminering kan der buges frisk sæd, kølet sæd eller frossen sæd.

 • Frisk sæd
 • Kølet sæd
 • Frosset sæd
På Trollesminde Dyreklinik foretager vi rutinemæssig inseminering med frisk sæd.

Det er ikke altid muligt at foretage en normal parring. Problemet kan være en gammel hanhund, der har svært ved at springe op på tæven eller måske en tæve som ikke tillader hanhunden at trænge ind - typisk p.g.a. smerter.
I disse situationer manipuleres hanhunden til sædafgang, mens han står ved siden af tæven og den frisk aftappede sæd deponeres i tævens skede med et kateter. Når sæden er deponeret dybt i tævens skede, lige foran livmoderhalsen, løftes tævens bagpart op, så sæden har mulighed for at løbe gennem livmoderhalsen op i livmoderen, hvor de befrugtningsklar æg befinder sig.

På Trollesminde Dyreklinik tapper vi sæd til køling og forsender til det meste af verden.

Hanhunden manipuleres til sædafgang og sæden deles i 3 fraktioner (første prostatasekret, sædceller og sidste prostatasekret).

Til den koncentrerede sædfraktion tilsættes en fortynder (Extender) som giver sædcellerne næring og sørger for at de holder sig levende i op til 5 dage.

Sæden pakkes i et lille glas og lægges i en specialindrettet lukket polystyrenboks med plads til to store kølelegemer.
Forsendelsen sker med et kurerselskab (Jetpak, Fedex, DHL) som afhenter sæden på klinikken, og bringer den til det aftalte land. Inden for Europa tager forsendelsen som regel mindre end et døgn. Ved forsendelse til oversøiske destinationer skal man regne med to døgn. Forsendelse inden for europa koster typisk 1.000 - 1.500 kr.
Det er også muligt selv at medbringe og forsende sæden.

At håndtere frosset sæd er for specialister og kræver en del specialudstyr.

Markedet for frostsæd er meget lille i Danmark og vi henviser derfor til Canicold ved dyrlæge Birgitte Schjøth.

Fødselshjælp

Det er ikke mange forundt at overvære et stort antal hundefødsler, og erfaring er netop det der tæller, når vi taler om hundefødsler og deres mange forskelligartede komplikationer.

Trollemsinde Dyreklinik tilbyder tæt kontakt under hele drægtighedsforløbet og især i selve fødselssituationen. Det er vigtigt for os, at svare på såvel store som små spørgsmål, og det er vigtigt at hundejeren er klar over, hvornår der skal skrides ind i tilfælde af komplikationer.

Hovedparten af alle fødsler foregår hjemme og telefonisk kontakt til klinikken gør, at langt de fleste problemer kan løses med råd og vejledning. I de mere alvorlige tilfælde med fremskreden vesvækkelse, fejllejring af fostre, fosterforgiftning eller drejning af livmoderen, tilbyder vi direkte behandling evt. operation (kejsersnit) på klinikken.

For den mere uerfarne hundeejer tilbyder vi en konsultation 2-3 uger før forventet fødsel, hvor vi grundigt undersøger tæven og gennemgår et normalt fødselsforløb med fokus på de ting, der kan gå galt, og hvor i fødselsforløbet man skal være mest agtpågivende.

Priser

Veterinære ydelser er svære at prissætte, da hver enkelt sygdomshistorie og forløb er forskellig og det enkelte dyr i sagens natur kræver forskellig udredning og behandling.

Butik

I butikken på Trollesminde Dyreklinik kan du købe foder og plejemidler til dine kæledyr.
Vi sælger foder og plejeartikler i hele klinikkens åbningstid. Kom og få en hyggelig snak med vores hjælpsomme personale.

Dyrlægevagten

Der er behov for dyrlægehjælp døgnet rundt, og den enkelte klinik kan ikke altid stå effektivt til rådighed uden for almindelig åbningstid.

Personale

Trollesminde Dyreklinik har et brændende ønske om at gøre en forskel. Vi stræber efter et veluddannet, høfligt og service minded personale. Vores personale er den ressource, der skaber stemningen og profilen på Trollesminde Dyreklinik.

Ⓒ 2020 - All Rights Are Reserved

Scroll to Top